29 Ocak 2011 Cumartesi

DEFERRED_SEGMENT_CREATION

Merhaba,

Oracle veritabanı 11gR2 versiyonu ile aramıza katılan DEFERRED_SEGMENT_CREATION parametresinin bana göre oldukça önemli bir görevi bulunmakta. Kurulumda varsayılan olarak "TRUE" yani açık olarak gelen bu parametrenin amacı bir tablespace üzerinde yaratılacak segment'lerin, ilk insert operasyonu geldiği zaman yaratılmasını sağlar. CREATE TABLE komutu ile yaratılması beklenen tablo segment'i, bu parametre TRUE iken yaratılmaz. Yalnızca tablo yaratılır ve bilgisi data dictionary'e yazılır. CREATE TABLE hakkı olan kişiler bir başka tablespace üzerinde tablo yaratabilir ancak kotası olmadan bir giriş yapmak isterse ilk segment tahsisi sırasında size hata verecektir. 11gR2'den önce -ki buna 11gR1'de dahil- CREATE TABLE veya CREATE INDEX komutlarını gönderdiğiniz zaman yaratılacak tablo veya indeks segmentleri anında tahsis edilir ve yaratılırdı.


Bu parametrenin amacı disk alanından daha fazla kazanmaktır. Dilediğiniz zaman FALSE'a getirerek eskisi gibi davranılmasını sağlayabilirsiniz.


Dikkat etmeniz gereken bir başka konu ise export sırasında ortaya çıkıyor. Tabloyu yalnızca yaratıp bırakırsanız, EXP komutu ile tablonun yedeğini almak istediğiniz zaman bulamayacaktır. 


İyi çalışmalar.


Ogan

Hiç yorum yok:

Takip et: @oganozdogan