Neden Bilkent Üniversitesi, Neden CTIS?
Liseden yeni mezun olan ve Bilkent ve CTIS (Computer Technology & Information Systems) bölümü hakkında bilgi araştıran kişilere yönelik bir yazı yazmak istedim. Aslında bir anlamda bölümün kısa tanıtımını yapmak istiyorum.
Bilkent Üniversitesi'nin, Türkiye'nin en iyi okullarından birisi olduğunu söyleyebilirim. Sadece eğitimin düzeyi ve denkliği olarak değil, aynı zamanda geçireceğiniz yılları da düşünürsek oldukça memnun kalabilirsiniz. Üniversitenin sosyal olanakları arasında şehre servis, kütüphane ve spor tesisleri gibi imkanları bulabilmek mümkün.
Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri bölümüne bakarsak, bence en büyük avantajı sizi bilişim sektörüne oldukça sağlam hazırlıyor olması. Sağladığı iki adet staj imkanı ve teorikten çok pratiğe yönelik eğitim anlayışıyla size çok düzeyli bir eğitim sunmaktadır. Staj olanakları arasında yaz stajı ve endüstri stajı bulunmaktadır. Yaz stajında 50 iş günü civarında iş deneyimi edinebilirsiniz. Endüstri stajı ise çok daha etkilidir ve üçüncü sınıfın ikinci döneminin tamamını kapsayan 4 kredili bir derstir. Bu iki stajla birlikte toplam 6 ay civarında iş tecrübesi kazanabilirsiniz. Bu deneyimlerin önemini mezun olduktan sonra anlayacaksınız.
CTIS'in kişiye kattığı en büyük katkı ise bir görüş oluşturmasıdır. Bu görüşle birlikte kariyerinize yön verebilir ve hangi uzmanlığı seçeceğinizi kestirebilirsiniz. Bölümde okurken aldığınız dersler arasında sektörde yaygın olarak kullanılan teknolojileri göreceksiniz. Bu teknolojilerin neredeyse tamamının lab dersleri olacaktır. Bu derslerde tekrar yapma ve teorik bilgiyi pratiğe dökme imkanı bulacaksınız.
CTIS bölümünde öğretilen teknik dersler;
Information Technologies I, II
Introduction to Programming
Algorithms and Data Structures
Object Oriented Programming
JAVA Programming
Web Technologies I, II
Database Management Systems & Applications
Computer Networks I, II (Cisco CCNA I, II)
Rapid Application Development
Principles of Software Engineering
Applied Software Engineering
Senior Project
Teknik diğer dersler;
Advanced Computer Networks
Information Systems Planning
Graphics Programming
Distributed Systems
Software Validation
Information Systems Outsourcing
Software Quality Assurance
Information Systems Project Management
Robotics & Embedded Computing
Data Security in Computing
LAN Switching & Wireless Networks
Wide Area Networks
Diğer bütün dersler;
Discrete Math I, II
Algorithms and Problem Solving
Summer Training
Industrial Training Project
Business
Principles of Economics
Management
English & Composition I, II
Advanced Communication Skills
Survey in Information Technologies
Seminars in Information Systems
Orientation
Keyboarding
Turkish I, II
History of Turkish Republic I, II
CTIS Bölüm Başkanı;
CTIS Bölümü Öğretim Üyeleri;
CTIS Bölümü Internet Sitesi;
CTIS bölümüyle ilgili en çok duyduğum soru verdiği diplomadır. CTIS bölümünden mezun olanlar "Bachelor of Science (BSc)" diploması almaya hak kazanırlar. Askerlik görevlerini de kısa dönem ya da yedek subay olarak yapmaya da hak kazanırlar.
Günümüzde CTIS bölümü diğer bilgisayar mühendislikleriyle karşılaştırılmaktadır. Kişiler çoğu zaman bilgisayar mühendisliği yerine ctis'i tercih etmektedirler. Bunun en büyük nedeni ise iş hayatına daha yakın konularda eğitim veriyor olması ve sektör tecrübesini, daha mezun olmadan özgeçmişinize katması. Yukarıda listelediğim dersler arasında kendinize bir uzmanlık alanı seçebilir, üzerine gidip eğitimler alabilir ve iş hayatınızda bir kariyer çizmenizi kolaylaştırabilirsiniz. Bu katkıların tamamını sadece ctis bölümü sağlayabilmektedir. Bütün bunların ve okuduğunu bölümün dışında girdiğiniz üniversite de Bilkent Üniversitesidir.
CTIS bölümünün müfredatı oldukça geniş bir yelpazeye yayılmıştır ve son senelerde eklenen derslerle genişletilmiştir. Bölüm hakkında, mezuniyet öncesi, sonrası ve derslerle ilgili tüm sorularınız için; oganozdogan-at-gmail-dot-com adresine e-posta gönderebilirsiniz.
Bilkent CTIS bölümünde danışma kurulu bulunmaktadır ve bu danışma kurulu her sene toplanarak bölüm hakkında kararlar almaktadır. Ders içerikleri ve çeşitleri, bölüm hakkında iyileştirmeler ve benzeri konuları tartışarak CTIS'in daha da iyi yerlere gelmesi için çaba harcamaktadır.
Bilkent CTIS bölümünde danışma kurulu bulunmaktadır ve bu danışma kurulu her sene toplanarak bölüm hakkında kararlar almaktadır. Ders içerikleri ve çeşitleri, bölüm hakkında iyileştirmeler ve benzeri konuları tartışarak CTIS'in daha da iyi yerlere gelmesi için çaba harcamaktadır.
Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri bölümünü kazanan herkese şimdiden başarılar diliyorum.
İyi çalışmalar,
Ogan
25 yorum:
aynı bölüm trakya üniversitesinde de var. trakya üni ve bilken kıyaslanamaz elbette ama trakya'da okusak bilkente yakın bir eğitim alabilir miyiz?
müfredatlarını karşılaştırmak gerekiyor. önemli olan kişinin kendini nasıl geliştirdiğidir. arada uçurum olacağını tahmin etmiyorum.
bu yazı yazılalı yaklaşık iki yıl olmuş ama ctısı araştırırken rastladım..mühendislik unvanına falan takıntılı değilim ama acaba mühendis olunamaması ileride sorun yaratır mı??ve bu bölğme hiç bilgisayar bilmeden gelirsek de başarılı olabilir miyiz??
Ayla merhaba, bu bölüme hiç bilgisayar bilgisi olmadan da katılabilirsin. Herhangi bir sorun yaşamazsın. mühendis ünvanı sadece kamuda görev almak istiyorsan önemli olacaktır yoksa mühendis olmadığın için hiçbir platformda ya da iş ortamında dışlanma, iş kaybetme ya da seçilememe gibi bir problemle karşılaşmazsın. Önemli olan kendini ne derece geliştirdiğindir.
Ben bu sene sınava girdim. Şu an o sıkıntılı tercih dönemini atlatmak üzereyim. Hep aradım taradım,araştırdım. Fakat hiç benim düşünce yapıma uygun bir bölüm bulamamıştım. Taki ctis ile tanışana kadar. İlk tercihime ctis yazmayı planlıyorum. Yazınız benim için çok aydınlatıcı oldu. Teşekkür ederim.
Tercihinden dolayı tebrik ediyor, başarılar diliyorum.
Ogan
bende tercih dönemindeyim Bilgisayar bölümü mezunuyum dönemin başından beri bu bölümü istiyorum %50 bilkent tutuyor ama gitme imkanım yok şuan Trakya yazmayı düşünüyorum herkesin dilinde Bilgisayar işi bitti diye dolanıyor aslında boşuna okumaktanda korkuyorum iş sıkıntısı açısından sorun yaşarmıyım?
Bilgisayar işi bitti diyen o herkez bence bir gözlerini açıp etrafına baksın :) . Ben bir şey sormak istiyorum. Tercih dönemi bitti Ctis'i ilk sıraya koydum . Bazı özel ilgi alanlarım var. Genetik algoritmaları, yapay zeka ,uzman sistemler... Ctis ders programına baktığımda güzel bir programlamacılık eğitimi olduğunu görüyorum. Benim yukarıda bahsettiğim olaylar mühendislik konuları mi? Yoksa bu tarz konularda da akademik bir eğitim alacak mıyız? (Şimdiden küçük çaplı bir uzman sistemim var)
Bilgisayar işi bitti sözünü kim söylemişse çok talihsiz olmuş. Bilgisizliğine vereceğim zira bilgi olmadan sayarını görememesi normal.
Altuğ, sorularının cevapları ctis.bilkent.edu.tr adresindeki zorunlu ve seçmeli dersler kısmında bulabilirsin. Eğer bulamazsan bölüm sekreterliğine telefon ederek mühendislik fakültesinden seçmeli teknik ders alabiliyor musun diye soradabilirsin.
Seçiminden dolayı kutluyorum.
arkadaşalar bu bölüm çok güzel peki mezun olduk tan sonra iş bulma imkanı nasıl lütfen yardım edermisiniz
Mezun olduktan sonra iş bulma imkanı oldukça geniştir zira bilişim sektörü her geçen gün büyümektedir. Dolayısıyla pek bir problem yaşayacağınızı zannetmiyorum. Önemli olan kendinize ne kattığınız. İş imkanı istihdam anlamında geniş ama biraz şans biraz da emekle bu işi başarabilirsiniz.
aklıma takılan bir soruyu dile getirmek istiyorum.diploma olarak Bachelor Science yani lisans diploması alınacağı yazıyor.bende Trakya üniversitesinde aynı bölümü okuyorum. Buradan yola çıkarak bizimde aynı diplomayı alabilecek miyiz?bilginiz var mı ?
birde yüksek lisans ile Yazılım mühendisliği geçerliliği var mı ?
Trakya Üniversitesinin hangi diplomayı verdiğini bilemiyorum bunu aslında bölüm başkanına sormakta fayda olabilir. Yüksek ihtimal BSC ile mezun ediyordur.
Yüksek lisans yapabilirsiniz ve yazılım mühendisliği üzerine de okumaya devam edebilirsiniz ancak bu sizi mühendis yapmaz.
Yönetim Bilişim Sistemleri mi , yoksa Bilgisayar Teknolojisi ve Bilisim Sistemleri mi tam karar veremedim
HUAWEI vb.. büyük firmalar bu şartı koyabiliyor. Geçenlerde iş başvurum geri çevrildi mühendislik diploması olarak geçmediğini belirttiler. Herkeze başarılar dilerim.
Yurume engelli bir birey için bölümü tavsiye edermisiniz, daha once bu durumda olupbölümden mezun olanlar varmı?
Halid,
Bilkent Üniversitesinin engelli öğrenciler için oluşturduğu bir birim bulunmaktadır.
http://www.engelsizkampus.bilkent.edu.tr/
Bu birim engelli öğrencilerin sorularını yanıtlamakta, onlarla yakından ilgilenmekte ve kampüs içinde hayatlarını kolaylaştıracak operasyonlar yapmaktadır.
Bilkent Üniversitesindeki her bölüm katılımcıları arasındaki engelli öğrencilere göre sınıf ayarlaması yapmaktadır. Bölümlerin fiziksel alt yapısı yürüme engeli olan bir öğrenci için yeterli değilse ilgili dersler giriş katlardaki sınıflara taşınmaktadır. Dolayısıyla CTIS bölümünde yürüme engelli bir öğrenci hayatını sürdürebilir.
Dh forumdaki bi arkadaş bilkentin 3. Senesinde yurt dışına çıkılarak mühendislik diploması alınabilir diyor doğru mu?teşekkürler
bilgisayar teknolojileri ve bilişim sistemleri bölümünde mezun olanlar bilgisayar bilimci ünvanını alıyormuş diye duydum doğru mudur? değilse hangi ünvan alırlar
ya bu bölümü okuyup mühendis ünvanı almamız için ne gerekiyor?
CTIS'i bitirip "mühendis" unvanı alamazsınız. doktora bile yapsanız, bilimsel hazırlıktan da geçseniz olamaz, lisans derecenizin mühendis olması şart.
Peki ygs1'den öğrenci alan bu bölüm mf4'e geçiş yapabilir mi? Ygs'ye yüklenip kazanamama ihtimali de var. Ortada kalmaktan da korkuyorum. Trakya üniversitesi de var fakat bilkent kadar iyi olamayacağını düşünüyorum. Etiket önemli sonuçta.
Elif Selam,
Mesajın için teşekkür ederim.
oganozdogan@gmail.com adresine bir mail bırakabilirsen hızlıca yanıt döneceğim.
Ogan
İyi akşamlar,Ogan bey bir sorum olucaktı
Bu bölümden yazılım mühendisliğine yada Bilgisatar mühendisliğinr yatay geçiş şansımız varmıdır acaba.
Teşekkürler Şimdiden.
Yatay Geçişle uğraşmak yerine Bilgisayar Mühendisliğini direkt seçmek daha mantıklı değil mi ?
Yorum Gönder