15 Eylül 2011 Perşembe

Oracle Veritabanı Yönetimi ve Türkçe Paylaşımların Önemi

Merhaba Arkadaşlar,

Şimdi yeniden baktımda, Ocak 2008'den bu yana günlüğümde teknik makaleler paylaşıyormuşum. 2008 yılında 25, 2009 yılında 16, 2010 yılında 53 ve 2011 yılı 15 Eylül itibariyle 50 adet makale girişinde bulunmuşum. Yalnız 2011 yılında her ay en az 1 tane makale girişinde bulunabilmişim. Aslında iş, hayat ve yüksek lisansın bir arada olduğu yoğun bir dönemde kendime göre iyi bir iş çıkardığımı düşünüyorum. Yine umuyorum ki bu yazdığım "Türkçe" yazıların insanlara faydası oluyordur.

Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de veritabanı yönetimi konusunda kalifiye eleman açığı bulunmaktadır. Bu açığın sebeplerinin başında veritabanı yönetiminin gerçekten zor ve riskli bir iş olması gelmektedir. Maddi (duygusal) açıdan baktığınızda da bir veritabanı yöneticisinin sektördeki başka uzmanlıklara göre daha iyi şartlarda çalıştığını da biliyoruz. Yurtdışında yapılan araştırmalara göre bilişim teknolojileri sektöründe en çok aranan ve kazanan kişiler de veritabanı yöneticileri.  Bir veritabanı yöneticisinin geçmiş tecrübelerine ek olarak OCA, OCP, OCM veya OCE gibi sertifikaları da varsa piyasadaki değeri artmaktadır.

Ülkemizde ne kadar sertifikalı veritabanı yöneticisi var bilemiyorum ancak Oracle ACE ödülüne sahip toplam 6 kişi bulunmaktadır. Bu kişileri görmek için tıklayınız. Hüsnü Şensoy ilk Oracle ACE Director ödülünü alan kişiyken ilk Oracle ACE olan arkadaşımız ise Hasan Tonguç Yılmaz'dır. En son yine Turkcell'den Ferhat Şengönül bu ödüle layık görülmüştür.

Bu bilgileri verdim çünkü bir konuya doğru ilerlemek istiyorum. Ben ve benim gibi paylaşımda bulunan, ödüller alan, etkinliklerde konuşan ve sertifika sahibi arkadaşlarım, Oracle teknolojilerinin ve veritabanı yönetiminin Türkiye'deki simgeleri olmaya devam etmektedirler. Bizim en büyük problemimiz her ne kadar ACE ve sertifikalı veritabanı yöneticisi sayısı artsada paylaşımların eksik olmasıdır. Bir grup arkadaş (genelde TROUG üyeleri) sürekli teknik paylaşımlarda ve etkinlik organizasyonlarında bulunmaktadırlar. Ancak ben istiyorum ki bu tarz etkinliklerde (örneğin TROUG günleri gibi) yine TROUG üyeleri değil de aramızda hiç görmediğimiz ama veritabanı yönetimi konusunda çalışan arkadaşlarımızın olması.

TROUG üyeleri ve paylaşımda bulunan arkadaşlarımızın çabalarıyla Dünya'nın gözünde Türkiye'nin, Oracle veritabanı yönetimi ve paylaşımı konusundaki pozisyonunu değiştirmeye başladık. Şimdi, eskiye göre çok daha iyi noktalardayız.

Oracle ACE ödülleri konusunda daha fazla insanın adını görme şansımız ilerleyen aylarda olacaktır. Ancak Oracle Certified Master'lara baktığımız zaman beş kişinin adı geçmektedir. Hepsi de 10g OCM'dir. Türkiye'de henüz 11g OCM sertifikasına sahip bir veritabanı yöneticisi bulunmamaktadır. Bu bağlamda Türkiye'deki OCM sayısının artması yönünde bir eğilim olabilir.

Yazımın başında da bahsettiğim üzere Ocak 2008'den bu yana günlük tutuyorum ve öğrendiğim birçok teknik konuyu bu günlükte makaleye dönüştürüyorum. Bu günlüğü takip eden insanlar arasında eminim birçoğu zaten İngilizce biliyordur. Ancak her ne kadar İngilizce biliyor olsakta insanın kendi ana dilinde okuması ve anlaması farklı olmaktadır. Benim için önemli olan Türkiye'deki insanların bu yazılardan faydalanmasıdır. Zaten internette bir sürü İngilizce kaynak bulunmaktadır. Bana göre önemli olan Türkçe kaynak sayısını arttırmaktır.

Malcolm Gladwell'in "Outliers" isimli kitabından bir alıntıyla devam etmek istiyorum. Bu kitapta 10.000 saat kuralından bahsediliyor. Teoriye göre bir uzmanlık alanında 10.000 saati deviren kişilerin anca bu kadar zaman harcadıktan sonra "gerçek" uzman olabileceği ifade ediliyor. Bu doğrultuda bir Oracle veritabanı yöneticisi 10.000 saati devirecek işlerini, genelde iş ortamında yapmaktadır. Peki iş ortamı dışında, sizin hiç kendi bilgisayarınıza bir sanal makine kurup, yeni özellikleri denediğiniz veya veritabanındaki kontrol dosyalarını silip, RMAN'den geri almaya çalıştığınız olmadı mı? Cevabınız olduysa neden bunları bir günlük haline getirip, paylaşımda bulunmadınız? Cevabınızı duyar gibi "vakit". Tamam, birçoğumuzun vakti yok ama bunu yaparak sadece diğer insanların bir şeyler öğrenmesine vesile olmuyorsunuz. Aynı zamanda kendi bilginizi ve el reflekslerinizi de geliştirmiş oluyorsunuz. Mesela birçoğumuz TOAD, SQL Developer ya da Enterprise Manager gibi Oracle araçları kullanıyor. Bu araçlar ne yapıyor? 5 saniyede partitioned tablo oluşturuyor, bizim için yedek alıyor, yedekten dönüyor. Hatta yedekten dönerken hangi datafile'ın eksik olduğunu bile söyler hale geldi! Peki bize ne oluyor? Bildiklerimiz eskiyor. Arka planda neler olduğunu unutuyoruz. Unutmamak istiyorsanız yapabileceğiniz en iyi şey bir günlük tutmak ve bu bilgileri paylaşmaktır. Bilgi paylaşımını bir yardım olarak düşünün. Bugün okuyan arkadaşınızın ihtiyacı varken, yarın sizin olabilir. Birbirimize destek olalım ve Türkiye'deki Oracle topluluğunun ve veritabanı yöneticisi sayısının artmasına katkıda bulunalım. Bu arada 10.000 saat kuralı ile ilgili yorumlarınızı alabilirim, bana oldukça mantıklı geldi :)

Son not olarak (gerçi twitter'da paylaşmıştım ama burada hiç paylaşmadım) 15-16 Kasım 2011 tarihlerinde İstanbul'da; Oracle Database 11g Certified Master sınavına giriyor olacağım. Umarım başarılı olurum. Ben kariyerimde ilk kez bir OCM sınavının Türkiye'de gerçekleştirileceğini görüyorum. Bu bağlamda kaçırmak istemeyen arkadaşlarımıza duyurulur. İlgili haber için tıklayınız. Sınava katılacak bütün Türk veritabanı yöneticisi arkadaşlarıma şimdiden başarılar dilerim.

Görüşmek üzere.

Ogan

9 yorum:

Ugur Inal dedi ki...

Ogan merhaba.10g OCM olan 5 Türk var. Söylediğin 2 kişiye ilave olarak 1 tane Hollanda'da, 2 si ise İsviçre ve yanılmıyorsam Fransa'da...Ama Türkiye'de hiç çalışmamışlar diye biliyorum. Bu arada İstanbul'daki OCM sınavımı olacak, yoksa OCM hazırlık eğitimimi???

Ogan Ozdogan dedi ki...

Merhaba Uğur,
Oracle'ın OCM profilleri sayfasında en son 2 tane gözüküyordu diye hatırlıyorum. Diğer 3 kişinin profilleri gözüküyorsa alabilir miyim? İncelemek isterim.
10-14 Ekim tarihleri arasında İstanbul'da eğitim, 15-16 Kasım tarihlerinde de yine İstanbul'da OCM sınavı gerçekleştirilecek.

Ugur Inal dedi ki...

http://education.oracle.com/education/otn/oct19_10/ubozkurt.html
http://education.oracle.com/education/otn/eeskikoy.html
Diğerini bulamadım...Helhalde OCM 8i idi veya 9i

Ogan Ozdogan dedi ki...

Paylaşım için teşekkür ederim.

Muhammet Uçar dedi ki...

Başarılar diliyorum.

Adsız dedi ki...

Merhaba Ogan,

Günlük tutma konusundaki fikirlerine katılıyorum, bende Oracle konusunda bildiğim veya yeni öğrendiğim konularda birşeyler karalamaya çalışıyorum,
günlük tutmak hem zihindeki bilgileri taze tutmayı hem de konuları daha iyi kavramayı sağlıyor. Bir konuyu gerçekten anlayıp anlamadığınızı
öğrenmek istiyorsanız onu bir başkasına anlatmayı denemeniz lazım, anlatacak kişiyi her zaman bulamayız ama günlük sayesinde bu açığı kapatabiliriz bence.

Türkçe yazma konusunda da açıkçası biraz çekimser kalıyorum. Günlük tutmaya başlarken ingilizce mi türkçe mi yazma konusunda çok düşündüm fakat ingilzcede karar kıldım. Bundaki motivasyonum da Oracle ile uğraşan herkesin az çok ingilizce bilmesi zorunluluğu ve tüm dünyadaki oracle’cılarla paylaşımda bulunabilmekti.
Fakat turkceoracle sitesini biliyorsun, blogunda ingilizce yazmak isteyen ama Türkçe paylaşımlarda da bulunmak isteyen arkadaşlar bu platformu kullanabilirler diye düşünüyorum.

10bin saat konusuna gelirsek de, şu an bu kuralın uygulamasını kendi adıma yapıyorum diyebilirim. Ocak ayından bu yana üzerinde çalıştığım yeni bir konu var,
şimdiye kadar 2500 saati dolu dolu devirdim. 10000 saat aşağı yukarı 3 yıla tekabül ediyor, 3 yıl uzmanlık için yeterli olur diye düşüyorum, tabi bu 10bin saati dolu geçirmek kaydıyla :)

Gireceğin sınavda başarılar dilerim.

Saygıyla,
Savaş

Ogan Ozdogan dedi ki...

Merhaba Savaş,

Oracle hakkında çalışanların doğrudur, birçoğu az seviyede de olsa İngilizce biliyor. Ancak daha önce gördüklerimi anlatmak isterim. Bir veritabanının dilini Türkçe olarak ayarlayan ve bütün hataları Türkçe gören kişilerin, İngilizce hatayla karşılaştığı zaman translate.google.com'a baktığını görmüştüm. Bu arkadaşımız tahmin edileceği gibi bir veritabanı ile ilgileniyor, böyle bir görev verilmiş. Şimdi bu kişinin aradığı bilgiyi Türkçe olarak görmesi ve anlaması ile çok az bildiği İngilizce'yi anlamaya çalışması çok farklı. Benim bu günlükteki hedefim "Türkiye'deki" herkese hitap edebilmek. Yoksa sana katılıyorum. Türkçe Oracle'da da makaleleri paylaşıyorum bu arada :)

10k saat kuralına katılmamak elde değil. Sonuçta her şey tecrübe etmek ve elini kirletmekle ilgili.

Görüşürüz.

Ogan

Tiryaki dedi ki...

Türkçe anlatımlarınız ve bu konu üzerindeki düşünceleriniz için çok teşekkür ederim başarılarınızın ve yazılarınızın devamını dilerim

Ogan Ozdogan dedi ki...

Rica ederim.
Çok teşekkürler.

Takip et: @oganozdogan