9 Haziran 2011 Perşembe

İstanbul Bilgi Üniversitesi Uzaktan MBA (e-MBA) Programı

Merhabalar,

Geçtiğimiz hafta finallerine girerek ikinci dönemini de geride bıraktığım İstanbul Bilgi Üniversitesi Uzaktan MBA, yani elektronik mba programı hakkında yazı yazma gereği duydum. Bu yazıyı yazmamdaki en büyük sebep internet üzerindeki tartışmalar ve yorumlardır.

Öncelikle uzaktan eğitim programları hakkında bahsetmek istiyorum. Günümüzdeki çağdaş üniversitelerde uzaktan eğitim programlarına verilen önem artmakta ve her seviyede akademik derece çalışmaları yerine getirilmektedir. Ülkemizde daha yaygın olan uzaktan eğitim programı MBA (master of business administration, işletme yönetimi yüksek lisansı) eğitimidir ve yüksek lisans derecesi, ilgili Üniversite tarafından verilmektedir. Aynı şekilde uzaktan eğitimle PhD (doctor of philosophy, doktora) derecesi de verilebilmektedir.

Buraya kadar bir sorun yok lakin uzaktan eğitim almak yer ve zaman bağımlılığını ortadan kaldırdığı için faydalı olduğunu da söyleyebiliriz. Ancak internet'i biraz araştırdığınız zaman ne yazık ki bu programlar hakkında pekte iyi yorumlar göremiyorsunuz. Bu tipte uzaktan eğitimle yüksek lisans veren Üniversite programları "parayla yüksek lisans derecesi satın almak" ya da "askerlikten en az 3 yıl kaçmanın yegane yolu" gibi görülüyor. Şunu net bir şekilde ifade edebilirim ki daha önce de Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri bölümü hakkında yazdıklarım gibi tarafsız yazıyorum ve kimsenin bir etkisinde değilim. Bu bağlamda İstanbul Bilgi Üniversitesi'nin e-MBA programının parayla satın alınan bir yüksek lisans derecesi dağıtmadığını ya da askerlikten kaçabileceğiniz kadar kolay puan dağıtmadığını net bir dille söyleyebilirim. Programın dersleri ve ders içerikleri oldukça zengin ve her hafta düzenli çalışma ile iyi bir bilgi birikimi sağlayarak mezun olabilirsiniz.

Uzaktan eğitim programları teknolojinin de ciddi anlamda gelişmesi ile yaygınlaşma eğilimindedir. Ben bu tarz programları destekliyorum çünkü bugün iş hayatımızda bile evden çalışma imkanı bulabiliyoruz. Neden eğitime devam etme imkanını sağlayamayalım ve gelişmesine katkıda bulunmayalım?

İstanbul Bilgi Üniversitesi e-MBA programına askerden kaçmak ya da para ödeyerek yüksek lisans derecesi alabilmek hedefleri ile başvurmamanızı tavsiye ediyorum çünkü bir şeyler öğrenmeden, ödevlerinizi zamanında ve eksiksiz olarak tamamlamadan ve düzenli bir çalışma olmaksızın mezun olma şansınız yok. Lütfen internet'teki yorumlara itibar etmeden önce iki defa düşünün. Uzaktan eğitim programlarının yüksek lisans derecesinin, sınıfta verilen eğitimlerle alınan yüksek lisans derecesinden bir farkının olmadığı YÖK tarafından onaylanmıştır ve diplomanızda da uzaktan mba gibi bir ibare bulunmayacaktır.

İstanbul Bilgi Üniversitesi MBA programları hakkında daha detaylı bilgi için tıklayınız. Program koordinatörü Yard. Doç. Dr. Metehan Sekban'ın mesajını okumak ve video'larını izlemek için tıklayınız.

İyi çalışmalar.

Ogan

4 yorum:

Bülent Sakarya dedi ki...

Açıkcası uzaktan eğitim ilk başta herkes için çok faydalı ve cezbedici görülmektedir.

Ancak nasıl örgün eğitim için vakit ayrılıyorsa uzaktan eğitimde de kişi eğitimi için vakit ayırmalıdır. Nasıl olsa akşama bakarım veya hafta sonu bakarım gibi kolaylıklara kaçmamalı eğitimini sürekli takip etmelidir. Nihayetinde bilgisayar başından da eğitim alsa kendisi öğrencidir ve öğrenciliğin ilk kuralı olan derslerine çalışma ödevini yerine getirmelidir.

Bu şekilde kişi kendi oto kontrolünü sağlarsa karşılaşacağı diğer sorunlara da kısa sürede çözüm bulabileceğini düşünüyorum.

Bu arada ülkemiz de 10 üniversitenin e-mba programı var. Başvuru şartlarını ve program bilgileri ile ilgili bilgiye http://www.liste10.com/online-yuksek-lisans-yapabileceginiz-10-universite-ve-bolumleri/ adresinden ulaşabilirler.

Ogan Ozdogan dedi ki...

Size tamamen katılıyorum. Bu kontrol mekanizmasını kuramazsanız uzaktan eğitim tam bir işkenceye dönebiliyor. Bilinçli bir şekilde, sadece öğrenme amacı taşıyarak programa katıldığınız zamansa bu kontrol sürekli oluyor ve öğrenme daha hızlanıyor.

Şahin Çetinkaya dedi ki...

Ben de Hocam Ahmet Yesevi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliğini uzaktan okumak istiyorum ve yazınızda da belirttiğiniz gibi internette detaylı araştırdım. Ancak açık ve uzakten eğitimin halkımız ve ülkemiz işletmelerindeki değeri çok düşük. Maalesef çalışarak okumak isteyen kişileri hafife alıyorlar ve önemsemiyorlar. Hatta işe dahi almıyorlar. Bundan dolayı biraz çekinerek bakıyorum bu okuma işine. Ne yapacağımı da henüz kararlaştıramadım bu arada. Yazınızı yine bununla alakalı araştırma yaparken buldum. Teşekkürler yazınız gayet açıklayıcı olmuş. Fakat bunu ancak bu yola başvurmuş kişilerin göreceğini bildiğim için üzüldüm.

Ogan Ozdogan dedi ki...

Uzaktan eğitim programları ya bugün ya da önümüzdeki yıllarda daha da yaygınlaşacak. Elimizde böyle bir teknoloji varken daha fazla kullanıyor olmalıyız. Onun için şimdi olmasa bile ileride kıymeti artacaktır.
Zaman ve mekan bağımsız eğitim önemli.

Takip et: @oganozdogan