Selamlar,
Bilişim sektöründe öne çıkan konulardan güncel konulardan birisi olan "Internet of Things" konusunu konuşalım isterim. Nedir, ne zaman ve nasıl kullanılır, amacı nedir gibi sorularınıza yanıt bulabileceğinizi umuyorum.
Bu kavramın en temel noktası ve felsefesi, internete bağlı olan bütün cihazların birbirleri ile konuşması, yani birbirlerine veri aktarımında bulunmasıdır. Bir nevi makinelerarası iletişim kavramından bahsediyorum ancak IoT, M2M'in daha geniş alanlara yayıldığı ve internet protokol ve veri aktarım tekniklerinin de kullanıldığı bir üst kümedir. Gartner'ın yaptığı bir araştırmaya göre 2020 yılına kadar internet üzerinde toplam 26 milyar birbirine bağlı cihaz olacağı tahmin edilmekte.
IoT kavramına en güzel örnek akıllı şehirlerdir. Evdeki kombinin ve diğer ısıtma/soğutma unsurlarının, çamaşır makinesinin uzaktan yönetilebilmesi, otomobillerin bulut bilişim sistemi ile veri alışverişinde bulunması, akıllı satış makinelerinin ortak sisteme bağlanması ve takip edilmesi gibi projeler IoT kavramına çok yakın projelerdir. Bu projelerin mevcut IP altyapısı ile yapılabilir olması mümkün olduğundan (IPv4, 4.3 milyar tekil adres) yeni nesil IP yapılandırması ile programlanacağı tahmin edilmektedir (IPv6). Bu durumda IoT'nin geleceğinin IPv6 üzerinden geçmek zorunda olacağını rahatlıkla ifade edebiliriz zira Gartner'ın hazırladığı rapora göre bu fikir sağlamlaşmakta.
IoT kavramı içerisinde makinelerarası iletişim dışında büyük veriyi ve çok farklı sektörlerde geliştirilen uygulamaları ve mobil cihazları barındırmaktadır. Bunlara ek olarak mobil cihazların üzerinde geliştirilebilen gömülü sistem ve uygulama geliştirme kavramı da değerlenmektedir. Bu tip sistemlere verilebilecek güzel örnekler arasında bankaların ATM cihazları, kompleks fotokopi cihazları, cep telefonları, medikal cihazlar ve taşınabilir bilgisayarlar bulunmaktadır. Bu sistemleri oluşturabilmek için PC/104 adında bir standart kullanılmaktadır.
IoT kavramı çoktan hayatımıza yerleşmiş durumda. Aynı şekilde makinelerarası iletişim kavramı da. Yukarıda verdiğim örneklere baktığınız zaman pek çoğunun halihazırda hayatımızda gördüğümüz projeler olduğunu görebilirsiniz. Akıllı evler, cep telefonları vb. cihazlar çok uzun zamandır kullanmakta olduğumuz sistemlerdir. Bugün konuşulan sadece IoT'nin genişlemesi değil, bu gelişmeye paralel olarak artan veri miktarları ile diğer öne çıkan kavramlarına birbirleri ile entegre olmasıdır. IoT, büyük veri, bellekiçi veritabanı sistemleri, makinelerarası iletişim, bulut bilişim vb. güncel bütün bilişim sistemleri yaklaşımlarının aynı çatı altında toplanması ve her kavramın kendine özel yeteneklerinin birleştirilmesi söz konusudur.
1 yorum:
elinize sağlık çok güzel bir yazı...
Yorum Gönder