Stratejik Karar Alma ve Dış Çevre
Teknolojik devrimlerin yaşandığı, ekonomik çalkantıların tüm dünyanın mali dengesini bozduğu, sosyal ve politik açıdan geleceği belirsiz ülkelerin bulunduğu günümüz dünyasında stratejik karar almak ve değişimi yönetmek oldukça zorlaşmıştır. Stratejik karar alma sürecini desteklemek için belirli analizler yapılmaktadır ve firmalar, dış çevreleriyle olan ilişkilerini kontrol altında tutmaya çalışmaktadırlar.
Günümüzde firmalar, politik, ekonomik, sosyal ve teknolojik gelişmelerin büyük bir ivmeyle değiştiği, çok kısa süre sonrasının bile net olarak öngörülemediği değişimlerin bulunduğu bir ortamın ve rekabetin içinde bulunmaktadırlar. Sürdürülebilir rekabet avantajını ellerinden bırakmak istemeyen ya da ele geçirmek isteyen firmalar bu dört alandaki değişimlerden organizasyonlarını korumak ve stratejilerini geliştirmek için çalışmaktadırlar.
Dış çevre faktörlerinden özellikle teknolojideki çığır açan yenilikler birçok firmanın stratejik karar almasında önemli rol oynamaktadır. Müşterilerin sürekli değişen talepleri, yenilik arayışları teknolojinin daha hızlı değişmesine ve gelişmesine sebep olmuştur. Bu devrimleri takip etmek isteyen firmaların stratejik karar alma fonksiyonları da aynı hızda çalışmadığı ve karar alamadığı takdirde rekabet avantajının kaybolacağı ve direkt olarak şirketi etkileyebileceği bilinmektedir. Örneğin bir uzakdoğu firması bundan çok değil, yalnız 3 sene önce dünyanın en iyi plazma televizyonlarını üretmekteyken ve pazar payında lider konumdayken şimdi pazardan tamamen çekilmiş ve üretimi durdurmuş durumdadır. Bunun arkasındaki sebep ise plazma televizyonların yerine üretilmeye başlanan LCD ve LED teknolojisi televizyonlardır. Şirket stratejik yönetimini ve kararlarını bu doğrultudaki teknolojik gelişmeye paralel sürdürmediği için rakip firmaların yenilikleri (inovasyon) karşısında mağlup olmuş, sürdürülebilir olan rekabet avantajını başka bir firmaya devretmek zorunda kalmıştır. Bu açıdan baktığımızda bir dış çevre faktörü olan teknolojik gelişmelerin ne kadar önemli olduğunu anlayabiliriz.
Bir diğer önemli dış çevre faktörü ise özellikle orta doğuda gelişen politik olaylardır. Birçok şirket yaşanan olaylardan negatif olarak etkilenmiş ve stratejilerini değiştirmek durumunda kalmıştır. Politik belirsizlik ve ülkelerin yatırımlarını bu belirsizlik doğrultusunda azaltmaları, orta doğudaki ülkelere yatırım yapmakta olan firmalar için çok ciddi bir tehdit ve dış çevre faktörüdür. Son yıllarda yaşadığımız ekonomik belirsizlik ortamları yalnızca krizin bulunduğu ülkeyi değil bütün dünyayı etkilemektedir. Bunun başlıca nedeni ticaretin ve teknolojinin küreselleşmiş olmasıdır. Stratejik karar alma sürecinde ticaret yapılan ülke veya ülkelerin ekonomik durumları da göz önünde bulundurulmalıdır.
Dünyanın küreselleşmesi, ticaret ve ekonomik faaliyetlerin kıtaları aşması ve diğer bütün dış çevre faktörlerinin tetiklenmesinin bir numaralı kaynağı teknoloji ve teknolojik gelişmelerdir. Mikro düzeyde düşünüldüğünde daha kolay seyahat etmek, yurtdışındaki kontaktlara ulaşabilmek, yurtdışı ticari girişimlerde bulunmak çok daha kolaylaşmıştır. Bu bağlamda stratejik karar alma sürecindeki en büyük dış çevre faktörü teknolojidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder