28 Eylül 2010 Salı

Starting control autobackup

Merhabalar,

OTN forumlarını okumanın faydalarını görmek gerçekten beni çok mutlu ediyor. Aşağıdaki forum sayesinde Oracle adına bilmediğim bir özellik öğrendim. Aslında işleyişini biliyordum ama 11gR2'de nasıl davrandığını bilmiyordum;

controlfile autobackup in 11.2.0.1

10g ve öncesinde, bir tablespace'e datafile eklemek gibi veritabanının yapısını değiştiren durumlarda kontrol dosyasının otomatik olarak yedeği alınır ve ilgili dizine kaydedilirdi. Bunu da alert.log dosyasında "Starting control autobackup" olarak görürdünüz. Örneğin arka arkaya 10 tane datafile eklediğiniz tablespace'ler oldu ve bunun sonunda 10 tane kontrol dosyası yaratılıyordu. Şimdiki dokümantasyonlarda ise aşağıdaki yorum bulunuyor;

"
Starting with Oracle 11g Release 2, RMAN creates a single autobackup file encompassing all of the structural changes that have occurred within a few minutes of each other rather than creating a new backup of the controlfile on each structural change to the database.
"

11g Release2 ile birlikte, veritabanında, çok kısa dakikalar arasında gerçekleşen yapısal değişikliklerin herbiri için kontrol dosyası yaratılması yerine RMAN tek bir kontrol dosyası otomatik yedeği yaratacaktır.

Aslında buradaki ucu açık ve gri olan alan "few minutes" yani birkaç dakikanın aslında ne demek olduğu?

Çok uzun bir koruma süreniz (retention period) varsa RMAN için ve veritabanınızda sık sık yapısal değişiklikler meydana geliyorsa bu durumda kontrol dosyalarının otomatik yedeklerinin tutulduğu alanda yüzlerce yedek görmeye hazır olun! :)

İyi akşamlar.

Ogan

Hiç yorum yok:

Takip et: @oganozdogan