9 Temmuz 2010 Cuma

Data Guard

Merhabalar,

Yaklaşık işe başladığım günden bu yana (2 sene) Oracle data guard ile zaman zaman uğraşmaktayım. Bu zamana kadar birçok fiziksel ve mantıksal yedek veritabanı oluşturdum ancak birçoğu 100G ve altında alana sahip veritabanlarıydı.

Data Guard kurulumlarını açıklayan inanılmaz sayıda adım adım dokümanları mevcut ve birçoğu oldukça tatmin edici düzeyde. Yalnız şunu unutmamak gerekiyor ki data guard kurulumu bir executable üzerinden olmadığı için ve senkronizasyon problemleri çıkabileceği için sadece adım adım dokümana bakıp, kuruluma kalkışmanın bedelini çok ağır ödeyebilirsiniz. Benim tavsiyem bu dokümanlardaki komutları girerken ve çalıştırırken önce mantığını kavrayın (eğer ilk defa kurulum yapıyorsanız). Örneğin fal_client fal_server parametreleri neden var? log_archive_dest_n neden tanımlanıyor? Control dosyasını fiziksel ya da mantıksal yedek için çıkarttıktan önce yedek alırsam ne olur, sonra yedek alırsam ne olur? Bu yedeği nasıl restore / recover ederim? vs vs.

Data Guard kurulumu ile ilgili çok uzun ve adım adım yapılacak şeyleri, yapılmadığ takdirde alınacak hataları açıklayan bir yazı yazmak istiyorum ancak fırsat bulamadım.

Data Guard kavramları, senkronizasyon problemleri, rol değişikliklerinde oluşabilecek problemler, failover'da neler oluyor gibi konularda bilgi almak isteyenler olursa eğer bana her zaman e-posta gönderebilirler.

İyi çalışmalar,

Ogan

2 yorum:

Unknown dedi ki...

ben oracle ile çalışmalara başlayalı yaklaşık 3 hafta oluyor çok araştırma ve döküman takip ediyorum linux üzerine file system kurmam çok kolay oluyor ancak asm kurarken listenerdan hep sorun alıyorum sizce nerede yanlış yapıyorumdur ayrıca data guard ile ilgili bilgilendirirseniz çok sevinirim şimdiden teşekkür ederim iyi çalışmalar...

Ogan Ozdogan dedi ki...

ASM ayrı bir instance olarak kabul edildiği için listener konfigürasyonuna eklenmelidir ve statüsü her zaman "BLOCKED", yani gelen bağlantıları engeller konumda olmaktadır.
data guard ile ilgili nasıl bir bilgilendirme istiyorsunuz? oganozdogan@gmail.com adresine sorularınızı sorabiliriz.

Takip et: @oganozdogan