23 Haziran 2010 Çarşamba

Automatic Workload Repository & Create Snapshot

Merhabalar,

Oracle 10g ile birlikte aramıza katılan bir özellik olan Automatic Workload Repository (AWR), diagnostic pack bedelini ödediğiniz zaman kullanabileceğiniz bir özelliktir. AWR ve statspack farklı araçlardır ancak amaçları aynıdır ve istenildiği zaman statspack kullanımı yine söz konusudur.

Bugün bahsetmek istediğim konu bu raporları elle nasıl yaratabiliriz? Oracle aslında bizim için bunu her saat başı yapıyor ve sistemi kontrol edebilmemiz bir bize bir AWR raporu sunuyor. Bu noktada çok kısa bahsetmek istiyorum ki AWR dışında bir de ADDM denen bir kavram vardır, yani Automatic Database Diagnostic Monitor. ADDM'in amacı AWR raporlarını inceleyerek, bize taleplerde bulunması. Örneğin AWR raporunda bir SQL veritabanını çok fazla yormuş. ADDM bu SQL'i inceleyerek bize; tablo üzerinde index mi yaratmalıyız, index var ancak bitmap olmalı ya da yeni bir SQL profili geliştirmek gibi faydalı bilgiler sunar.

Gelelim konumuza. AWR raporlarını genelde enterprise manager (EM) aracılığı ile kontrol edebilirsiniz. Ancak bazı durumlarda saatlik alınan AWR raporunu okumayı değil, kendi aldığınız AWR raporunu incelemeyi tercih edebilirsiniz. Bunu tercih etmenizdeki en büyük etken ise o andaki performans problemlerini teşhis edebilmek olabilir.

Aşağıdaki komut ile manuel olarak snapshot'ımızı alabiliriz;

BEGIN
DBMS_WORKLOAD_REPOSITORY.CREATE_SNAPSHOT ();
END;
/

Ya da

EXEC DBMS_WORKLOAD_REPOSITORY.CREATE_SNAPSHOT ();

Bir snapshot aralığını silmek ve veritabanının bilgisinden çıkartmak isterseniz eğer;

BEGIN
DBMS_WORKLOAD_REPOSITORY.DROP_SNAPSHOT_RANGE (low_snap_id => 1, high_snap_id => 10 dbid => 1921262300);
END;
/

Peki bu noktada şöyle bir soru sorabilirsiniz; "Neden AWR raporları Oracle tarafından her saatinde başında alınmakta ve bunu değiştiremez miyiz?" Cevap, evet değiştirebilirsiniz. Hemen bir örnek göstereyim;

BEGIN
DBMS_WORKLOAD_REPOSITORY.MODIFY_SNAPSHOT_SETTINGS( retention => 14400,
interval => 15, dbid => 1921262300);
END;
/

Retention period değeri AWR raporunun kaç gün boyunca saklanacağını, internal değeri ise kaç dakikada bir snapshot alınması gerektiğini temsil etmektedir. Daha sık ya da daha geç AWR raporu görmek isterseniz eğer yukarıdaki MODIFY_SNAPSHOT_SETTINGS sizin için biçilmiş kaftan diyebilirim.

DBA_HIST_WR_CONTROL data dictionary view'u ise size veritabanınızın AWR ayarlarını gösterecektir. MODIFY_SNAPSHOT_SETTINGS ile herhangi bir değişikliği yerine getirmeniz durumunda DBA_HIST_WR_CONTROL view'unu sorgulayarak en son halini görüntüleyebilirsiniz.

AWR snapshot'larını aldıktan sonra da awrrpt.sql isimli script'i koşmanız gerekiyor. Bu script'in amacı size bir AWR raporu hazırlamak.

awrrpt.sql scripti ise aşağıdaki dizinde bulunmaktadır;

$ORACLE_HOME/rdbms/admin/

Bu script'i çalıştırmak için;

cd $ORACLE_HOME/rdbms/admin/

sqlplus / as sysdba

SQL> @awrrpt.sql

İyi çalışmalar,

Ogan

1 yorum:

Takip et: @oganozdogan