19 Ağustos 2009 Çarşamba

TOAD verileri göstermiyor mu?

Merhaba,

Öncelikle yazımda bahsedeceğim hataların ne olduğundan bahsedeyim. Oracle'da alınabilecek hatalar arasında;

ORA-03120: iki görevli dönüştürme yordamı: tamsayı taşması
ORA-03116: dönüştürme yordamına geçersiz arabellek uzunluğu geçirildi
ORA-03115: desteklenmeyen ağ veri türü ya da temsilcisi
ORA-03106: teklikeli iki görevli iletişim protokolu hatası

Şimdi sorabilirsiniz, yukarıdaki oracle hatalarını neden yazdın diye. Birincisi ve en önemlisi bu hatalarla karşılaştığınız zaman google ya da metalink size çok fazla cevap veremeyecektir. Veremeyecektir çünkü aynı hataları ben de aldım ve Oracle'a SR açmama rağmen sonuca gidemediler.

Hataların anlamlarına baktığımız zaman bize çok fazla birşey ifade etmiyor. Bu hataları aldığınız zaman da hiçbir trace dosyası ya da alert.log'da herhangi sıradışı birşey görmüyor olacaksınız. Hatta ve hatta, listener.log, sqlnet.log vs. baktığınız zaman da herşey doğal görünecek. Ama siz TOAD veya 3ncü parti bir yazılımda verilerinizi göremek istediğinizde bu hataları alıyor olacaksınız. Evet, çıldırmamak elde değil, örneğin TOAD'da data kısmına tıklarsınız, bekler, bekler, bekler ve sonunda bu dört hatadan birisini yapıştırır. İşin kötü yanı, belli bir denemeden sonra da Oracle sizin bağlantınızı zorla düşürür ve tekrar bağlanmanız gerekir. Bu böyle sürer durur. Oracle'a SR açarsınız, sizden binlerce trace dosyası isterler, onu yap, bunu dene, olmadı mı? o zaman şunu da deneyelim derler. Ayrıca bu hatayı da sqlplus ile bağlandığınız zaman ve grafiksel bir arayüz kullanmadığınız zaman almayacaksınız da. Ne zaman grafiksel bir arayüz ile veri çekmek isterseniz ya da grafiksel arayüzünüz veritabanına bağlanmaya çalışırsa, bu hatalar gelebilir. Bu, sorunun 3ncü parti yazılımlarda olmadığını da gösteriyor denebilir.

Benim karşılaşdığım durum için, cevabı söylüyorum: VPN! Evet, VPN bağlantısı. VPN versiyon yükseltmesi olmadan önce çok güzel çalışan TOAD'ımız, versiyon yükseltmesinin ardından bu hataları vermeye başladı. İlk başta heryere baktık, herşeyi yaptık ancak sonuç alamayınca başka yerlere yöneldik. Sonuçta hatayı aldığımız zaman ile VPN'in versiyonunun yükseltildiği zaman aynı çıktı! Bağlantı methodumuzu "SSL VPN" ile web üzerinden bağlanacak şekilde değiştirdiğimiz zamansa problem kalmadı!

Benim bu hatalarla karşılaştığım yegane durum VPN ile ilgili olduğu için umarım bu sorun ile karşılaşıyorsanız, sizin de probleminiz VPN olur. Versiyon yükseltmesi yapıldıktan sonra hiçbir VPN parametresi veya kuralı değiştirilmeli, değiştirilecekse de mutlaka Oracle veritabanı yöneticisine bildirilmelidir. VPN dışında bu sorun ile karşılaşan ve hala aynı sorunu yaşanlar olabilir, onlara da benimle irtibata geçmeleri konusunda ricada bulunmak istiyorum.

Bu hataları google ya da metalink'te arattığınız zaman çıkan sonuçların genelinde bir cevap yok ya da Oracle desteği ile irtibata geçin cevabı var. Bu yazıyı okuyan ve aynı sorunlara sahip olan insanlar varsa, lütfen Oracle'a SR falan açmadan önce bağlantı ayarlarını kontrol ediniz, VPN ayalarına, kurallarına ve parametrelerine bakınız.

Bu konu ile ilgili çok fazla Türkçe forum ya da cevap olmadığı ve Türkiye'de başka insanlarında mustarip olduğunu bildiğim için yazı yazdım. Daha detaylı soru sormak ya da danışmak isterseniz; oganozdogan@gmail.com adresine mail atabilirsiniz.

İyi çalışmalar,

Ogan

Hiç yorum yok:

Takip et: @oganozdogan