6 Mayıs 2009 Çarşamba

ORA-12549 Çözümü Mevcut!

Merhabalar,
Çok sıklıkla gerçekleşmese de, kısmen büyük çaptaki veritabanların başına gelebilen bir hatadır ORA-12549 hatası.
Veritabanına bağlanmak istediğiniz zaman ise şu şekilde hatalar alabilirsiniz;

ORA-12549: TNS: operating system resource quota exceeded
TNS-12518: TNS:listener could not hand off client connection
Ve veritabanına bağlanmanız reddedilir. İlk bakışta sıradan bir Oracle hatası ya da TNS hatası gibi gözüksede aslında bu bir İşletim sistemi kernel parametresi hatasından kaynaklanmaktadır.
Unix tabanlı işletim sistemlerinde bildiğiniz üzere belirli bir dökümantasyona göre Oracle kurulumları gerçekleştirilir, gerçekleştirilmesi tavsiye edilir. Gerçekleştirilmediği durumlarda ise, bir takım eksikliklerle Oracle veritabanı kurulacaktır ve ileride bir zaman karşınıza hata çıkma ihtimali olacaktır. Bu tarz işletim sistemlerinde kernel parametreleri vardır ve bağlı olan kullanıcılar ile ilgili işletim sistemi bazında bilgiler ve tanımlamaları içerir. Bu tanımlamalar belirli sayılarla temsil edilebilir.
Kernel parametrelerinin arasında "maxuproc" isimli bir parametre vardır. Default olarak 256 olarak belirlenir. Bu parametre her bir kullanıcı için azami işlem sayısını belirler. Oracle işletim sisteminden işlem tüketmek istediği zaman bu sayı sürekli artar ve 256'ya dayandığı zaman sisteme bağlantı dahil, veritabanı girişleri de sonlanabilir. Oracle'ın kurulum dökümantasyonlarında bu kernel parametrelerinin tavsiye edilen sayılarını görebilmek mevcut.
Bu parametreyi değiştirebilmek için root kullanıcısı ile bağlanmak şart. root ile bağlandıktan sonra "sam" yazarak parametremizi ayarlayacağımız Unix programına giriyoruz. Ardından "k" tuşuna basarak kernel parametrelerinin ayarlanması işlemine başlıyoruz. "Tunables" başlığının altında bir dizi parametre göreceksiniz. Burada "maxuproc" parametresini görebilirsiniz. Ayarlama olaraksa "(nproc*9)/10" yazarsanız, toplam nproc (işlem sayısı) sayısının %90'ını alabilir kullanıcılar demiş olursunuz. Bu sayede Oracle kullanıcınız daha fazla işlem tüketebilecek ve işlem sınırlamasından dolayı veritabanınız geçici süre kullanım dışı kalmayacaktır.
Unix/Linux işletim sistemlerine kurulum yaparken eğer kernel parametrelerinin kontrolünü atlarsanız kurulum aşamasında sorunlarla karşılaşmayabilirsiniz ancak ileride oluşabilecek sorunları da kabul etmiş olursunuz. Proaktif bir veritabanı yöneticisi olmak istiyorsanız ve sonradan başınızın ağrımasını istemiyorsanız unix tabanlı işletim sistemlerine Oracle veritabanı kurulumu yaparken mutlaka, mutlaka kernel parametrelerini kontrol edin!
maxuproc ile ilgili olarak google'da bir takım kısa çözümler mevcut. Örneğin;
Action: Acquire more operating system resource, or perform a different function.
Çok kısa ve anlaşılmayan bir çözüm değil mi? Daha fazla işletim sistemi kaynağı ayırmak ya da başka bir fonksiyon uygulamak ne demektir? Yukarıda yazdıklarımın çok fazla özeti olarak düşünüyorum ve maxuproc'u değiştirin diyorum :)
İyi akşamlar,
Ogan

Hiç yorum yok:

Takip et: @oganozdogan